Informatie over Ooij

Op deze foto website staan foto’s uit de Ooijpolder en haar directe omgeving. Tegen de Ooijpolder aan ligt namelijk de polder de Duffelt. In de volksmond wordt het gebied van de Duffelt vaak tot de Ooijpolder gerekend, hetgeen formeel niet correct is.

In de Ooijpolder en de Duffelt liggen de dorpen Ooij, Erlecom, Persingen (het kleinste dorp van Nederland), Leuth, Kekerdom en Millingen aan de Rijn. Deze laatste plaats vormt tegelijkertijd de Gemeente Millingen aan de Rijn. De andere plaatsen vormen samen met Beek, Ubbergen en Berg en Dal (gedeeltelijk) de Gemeente Ubbergen. De Gemeenten Millingen aan de Rijn en Ubbergen zullen samen met de Gemeente Groesbeek per 1 januari 2015 fuseren tot een nieuwe gemeente.

Het gebied Ooijpolder/de Duffelt wordt begrensd door Nijmegen, de Waal, de Duitse grens bij Kleve en de stuwwal bij Beek. Dat maakt het gebied van de Ooijpolder nog unieker. Immers op een steenworp afstand ligt de oudste stad van Nederland. Daarnaast verschaft de Waal mooie vergezichten, enkele strandjes en een zeer rijke en afwisselende natuur in de uiterwaarden waaronder de Millingerwaard. De nabijheid van Duitsland is bijzonder en geeft diverse extra mogelijkheden. Tot slot biedt de stuwwal bij Beek uitgestrekte bossen en aansprekende hoogteverschillen.

De Ooijpolder is een oude polder die vroeger regelmatig geheel of gedeeltelijk door het water van de Waal werd overstroomd. Daarbij verdwenen boerderijen en huizen onder water. Geschat wordt dat de eerste dijken in dit gebied zo’n 700 jaar geleden werden aangelegd. Inmiddels staan er grote en stevige dijken langs de Waal. Gebleven zijn de vlakke kleigronden, de wielen, de gaten van de klei- en zandafgravingen, de bochtige binnen- en buitendijken, de uiterwaarden en natuurlijk de fraaie natuur in het gehele gebied. De Ooijpolder maakt een belangrijk onderdeel uit van het natuurgebied de Gelderse Poort. Overigens worden de Ooij en de Ooijpolder ook wel eens geschreven als Ooy en Ooypolder, maar dat is niet de officiele schrijfwijze.

Van deze prachtige omgeving maak ik regelmatig foto’s, welke je op deze site terug vindt. Omdat het slechts een hobby is zijn alle foto’s gewoon gemaakt met de mobiele telefoon en ook niet bewerkt. Voor het navigeren van de ene naar de andere foto kun je behalve de muis ook de pijltjestoetsen gebruiken.

Op de foto’s rust copyright maar als je iets voor niet commercieel gebruik wilt inzetten dan ga gerust je gang. Een vermelding van Ooij.nl wordt dan op prijs gesteld.

Voor suggesties of opmerkingen ga naar Contact.

Veel kijkplezier!

Hartelijke groet,

Rudy Broekman